Milí přátelé, doufám, že se vám daří zvládat virovou krizi ve zdraví a s klidem, i přes chaos, strach a smutek, který panuje na mnoha místech okolo. Zde z našeho léčivého centra v ekvádorské Amazonii cítíme na dálku těžkosti, které na mnoho lidí dolehly. I pro nás není jednoduché vzdát se návštěv a léčení lidí z celého světa, kteří k nám za posledních 10 let jezdili. Pro domorodé indiány není situace rovněž lehká. Podléhají strachu, jelikož vědí, že některé nakažlivé nemoci od „bělochů“ je v minulosti takřka vyhladily. Některé komunity se proto zcela uzavřely příchozím. Nezoufejme si však. Tato krize je dočasná a přináší nám možnost pozitivní transformace. Z mého pohledu se jedná o krizi mírnou, která nám může pomoci se připravit na krize hlubší, které by mohly přijít, pokud bychom se jako lidstvo nepoučili. Především potřebujeme uzdravit náš vztah k zemi a postavit se na cestu harmonického soužití v rovnováze s ostatními živými tvory. Tímto virem nám dává Matka Země impuls k tomu, abychom si uvědomili některé zásadní pravdy. Je naším učitelem o základních zákonitostech vesmíru, kterým vždy budeme chtě nechtě podléhat. Mnoho starých vzorců při této obrodě umírá a je nahrazeno novým a živoucím.

Jsme součástí Matky Země

Matka Země podává pomocnou ruku každému, kdo se na své cestě ztratil a zůstal v odtržení od smysluplné a zdravé existence. Nabízí ochrannou náruč i moudrost tomu, kdo o ni požádá a s odvahou se za ní vydá. Pomáhá těm, kteří potřebují uvnitř sebe ucítit její léčivý dotyk. Dává šanci se znovu napojit na životodárné a ochranné síly a dojít uzdravení mysli a srdce.

Ayahuasca se dá považovat za jeden z největších léčivých darů. Slovo Ayahuasca pochází z jazyka indiánů kičua, u kterých jsem našel druhý domov. Vychází z poznání, že přírodní svět je živoucí a je obýván bytostmi, které však běžně nevidíme. Některé „neviditelné“ bytosti či energie s sebou přinášejí harmonii, sílu, ochranu, štěstí a radost. Jiné jsou zase nositelé nemoci, smrti, šílenství nebo smutku. Ayahuasca lidem umožňuje tuto realitu energií, bytostí a duchů svým specifickým způsobem vidět a dokonce v ní i silně působit. Můžeme si díky ní udělat pořádek v tom, na které bytosti jsme napojeni. Vytvoříme-li si silná napojení na pozitivní energie, budou nás chránit a dopřejí nám zdraví a dlouhý věk. Pomůžou nám setřást ze sebe obludy, s nimiž bychom mohli být v nevědomém energetickém kontaktu. Očistit se jde i od energií, které vznikly při různých typech traumatických zážitků, jako zneužívání, těžké povolání, válka, život v nezdravých podmínkách nebo nelehké dětství.

Šaman neboli Jačak

Právě osoba šamana (v jazyce indiánů kičua se mu říká „jačak“) je tím, kdo byl vytrénován k tomu Ayahuascu pít a vidět přítomné energie. V tranzu, který přichází několik minut po vypití Ayahuascy, a ke kterému pomáhá i přítomnost molekul N,N-DMT (dimethyltriptaminu) v nápoji, vidí okolní energie v rozličných formách. Informace přicházejí vizuálně, myšlenkami, intuitivně nebo i jako zápachy či chutě. Jačak byl vytrénován k tomu chápat přicházející informace ve správném kontextu a rozpoznat, které energie jsou člověku škodlivé. Zná také místa, kam je potřeba pomocí Ayahuascy cestovat. Během svého života navázal kontakty s ochrannými duchy a doktory ambi runa, které může při ceremonii povolat do přítomného prostoru a požádat je, aby pacienta pomohli diagnostikovat a vyléčit. Ayahuasca je pro šamana tím, co je pro biologa mikroskop. I bez mikroskopu se dá něco vidět, ale díky němu vidíme zcela jiný, běžnému zraku nebo chápání ukrytý svět. Můžeme v něm na základě informací dělat společně s duchovními doktory důležité změny, které jsou posléze viditelné v každodenní realitě. Je však nutné zdůraznit, že výsledek práce nezáleží jen na kvalitě přístroje. Odvíjí se i od kvality biologa, který ho používá, a duchů, kteří ho doprovázejí. Laik by třeba ani nevěděl, co všechno takový mikroskop umí a mohl by ho třeba využít jen na zavěšení mokrého spodního prádla k usušení. Člověk nedůvěřivý nebo hloupý by dokonce mohl tvrdit, že je to celé nesmysl a že jsou obrazy na skle mikroskopu fantazie, které k ničemu neslouží.

Ayahuasca je velmi pokročilý nástroj

Ayahuascu je možno přirovnat také k laseru. Umožňuje někdy i „zázračná léčení,“ velmi rychlá nebo nedosažitelná jiným způsobem. I u laseru je však naprosto nutné, aby ho ovládal člověk znalý oboru. Kvalifikovaný doktor s ním dokáže zachránit život. V rukou neznalého laika nebo naivky dokáže nenávratně poškodit pacienta. Na své cestě jsem vždy potkával a i dále potkávám známé, kteří prošli sezeními s Ayahuascou nebo jinými rostlinami pod vedení lidí, kterým chyběly dobré úmysly, nebo znalosti, nebo obojí. Stalo se to dokonce i ve velmi renomovaných léčebných centrech v Amazonii. Nejvíc smutné jsou případy lidí, kteří se kvůli těmto šamanům od Ayahuascy navždy odvrátili. Ayahuasca není na mnoha místech nijak regulována a proto ji může podávat skoro každý. Kvalitativně se může práce různých šamanů (nebo zda-li to vůbec šamani či léčitelé jsou) velmi lišit, a dopad na život člověka může být skutečný a hluboký. To mě motivovalo k vytvoření prostoru, kde by se uplatňovaly etické normy, návštěvník byl pod ochranou a mohl tak získat to nejlepší z jihoamerického šamanismu bez rizik, které se podstupují jinde.

Vznik léčivého centra v Ekvádoru

Ve snaze pochopit Ayahuascu a práci s ní v celé její hloubce jsem v roce 2008 odjel z rodné země a začal natrvalo žít v ekvádorské Amazonii, v provincii Napo a posléze Pastaza. Byl jsem vždy v těsné blízkosti léčitelů různých amazonských kmenů. Umožnilo mi to pozorovat, jak lze tento nástroj správně a v celé své nejširší možné míře používat. O deset let později jsem pro potřeby přijímat pacienty postavil centrum na nádherném a energeticky velmi silném místě v horské Amazonii. Bylo to naplnění snu o tom pomáhat druhým touto nezvyklou terapií.

Jet do Amazonie, která je domovinou této medicíny, může mít pro člověka velký význam. Kde by mohl být zážitek s touto medicínou lepší, než v těsné blízkosti rostoucích lián, obklopen živoucím pralesem? Na rituálu vedeném váženým léčitelem svého kmene, který je ve světě Ayahuascy doma stejně jako my při večerním čištění zubů? Pokud má však doktor řádně pracovat s mikroskopem, potřebuje k tomu i vhodné prostředí laboratoře, kde ho nic neruší, je tam vše čisté, k bádání uzpůsobené a k práci motivující. V případě Ayahuascy je velkou výhodou, pokud se nacházíme v Amazonii, obklopeni pouze čistou přírodou, kde ještě stále hovoří hlasy prastarých moudrých bytostí a kde vyvěrá medicína Velkého Lesa. Právě zde lze vytvořit důležitá napojení a vidět v kontrastu svět, ze kterého přicházíme. Právě proto jsem vynaložil velké úsilí, abych vybudovat prostor právě zde.

Kromě Ayahuascy se u nás nachází i množství dalších silných léčivých rostlin a stromů, se kterými se člověk může seznámit k prospěchu vlastnímu nebo svých blízkých. Svůj život jsem zasvětil každodennímu udržování a rozšiřování zahrady, ve které jako o své děti pečuji o desítky léčivých rostlin, které se nám hodí jako prevence nebo jako lék v časech nemoci. I v případě této virové krize máme jistotu, že nás příroda nenechá na holičkách.

Medicína si člověka zavolala, medicína ho chrání v době krize, a medicína také otevírá svou náruč všem, kteří za ni budou chtít přijet, jakmile to opatření dovolí. Získat špetku z její moudrosti nemusí být snadné a rychlé. Bývá k němu potřeba odvaha, důvěra ke svým instinktům a vynaložené úsilí. Přeji vám, abyste přečkali tento nelehký čas a okolnosti vám dovolily udělat tento odvážný krok. Budu na vás společně s indiány čekat v zahradě lián, kde burácí posvátná řeka a zní melodie duchů lesa.

Jak Rostlinka

Do pozornosti uvádíme nové termíny pro rok 2021: 

 

TERMÍNY VÝPRAV DO AMAZONIE

 

6. - 15. května 2024
10 dní | cena 36.000,- | vede Don Carlos
detailní informace | registrace

27. května - 5. června 2024
10 dní | cena 36.000,- | vede Don Carlos
detailní informace | registrace

12. - 21. srpna 2024
10 dní | cena 36.000,- | vede Don Carlos
detailní informace | registrace

9. - 18. září 2024
10 dní | cena 36.000,- | vede Don Carlos
detailní informace | registrace

7. - 16. října 2024
10 dní | cena 36.000,- | vede Don Carlos
detailní informace | registrace

Další data vyhlásíme již brzy.

Můžete zaplatit nyní 5.000,- Kč a zbytek až v datu konání výpravy.
Včasná rezervace garantuje cenu pobytu i pokud se v budoucnu změní.
Bankovním převodem / PayPal / MoneyGram / Western Union
Sleva 10% pokud se vracíte.

 

Zůstaňte v kontaktu s Ayahuaskou♥

Rád vám pošlu zajímavé články o Ayahuasce a novinky o tomto projektu na váš e-mail.

Úspěšně jste se přihlásili.